150 let šole

V četrtek, 20.12.2018 smo s svečano slovesnostjo proslavili šolstvo v Šentlovrencu. Le redkim šolam je namreč dano, da lahko praznujejo tako visoko obletnico obstoja, zato smo učitelji z učenci pripravili program, s katerim smo počastili 150 letno zgodovino šole ter povezali preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo ter želeli poudariti pomen ohranjanja bogate kulturne dediščine.

Od leta 1895 pa do danes se je na PŠ Šentlovrenc zvrstilo 12 upraviteljev in vodij šole, zato smo v goste povabili dolgoletno vodjo gospo Marto Grmovšek, gospoda Štefana Kamina, ki je šolo tudi obiskoval, kasneje pa je bil ravnatelj OŠ Trebnje. Gost večera je bil tudi gospod Brane Praznik. Na prireditvi so nam vsi podelili bogate spomine o šoli Šentlovrenc.

Velika zahvala gre tudi učencem nastopajočim, ki so nas s svojim petjem in igranjem razveselili ter nam pričarali prelep večer. Vsi učenci namreč zelo radi pojejo in so s pevskim zborom zapeli evropsko himno Odo radosti ter ljudsko V domači vasici. Presenečenje večera je bila zagotovo pevska točka, kjer so učenci zapeli skupaj s svojimi starši Pavčkovo pesem Rastejo trave in misli.

Učenci so se predstavili tudi z lutkovno- dramsko točko, kjer so obiskali “šolski muzej” in se prepustili gospodični učiteljici in veliko strožjim kaznim kot so danes. Marovško zijalko pa je obiskala ledenodobna družina, ki si je morala z ulovom medveda zagotoviti hrano za dolgo in mrzlo zimo. Lutke in sceno za igrico je izdelal gospod Brane Praznik, za kar smo mu iskreno hvaležni.Danes je na šoli 53 učencev od 1. do 5. razreda. Večina jih je tudi nastopala na prireditvi, na kar smo zelo ponosni. Zato lahko trdimo, da je šola trdno zasidrana v kraj in da je s porastom vpisanih učencev dokazala, da želi obstati in da se ni bati za njeno prihodnost.

Prireditev smo zaključili s sanjami o prizidku k šoli in z željo, da le ta postane kmalu resničnost.

Zapisala Teja Zajec

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost